From CoderDojo Kata
Jump to: navigation, searchResource Details

Title KataDutch/ArduinoCurriculum
Area

Hardware

Language Arduino
Level Beginner
Length 20 Dojos
Medium Document
Format PDF
Author

CoderDojo Zoetermeer
(Kevin van As)

Bij CoderDojo Zoetermeer maken wij gebruiken van individueel project-based leren in sessies van 1.5 uur. Voor Ninjas die Scratch nu wel gezien hebben, bieden wij (o.a.) Arduino aan.

Arduino stelt ons in staat om relatief gemakkelijk hardware-oplossingen te maken. Ninja's kun je enthousiasmeren met toepassingen als "Je slaapkamer of laptop op slot doen met een (RFID) pasje.", "Een zelf-rijdende auto programmeren.", "Electronica in je slaapkamer met een afstandsbediening, of via een website besturen.", etc. Voor andere fancy projecten, zie YouTube. Laat wel duidelijk zijn dat zonder enige Arduino ervaring, dat die doelen nog wel redelijk ver weg zijn. Dus laat het (kortetermijn)doel lol tijdens het experimenteren met Arduino zijn.

Om Arduino te leren, gebruiken wij een Arduino curriculum die uitgaat van intermediate Scratch voorkennis en ninja's stap-voor-stap de basis van Arduino leert. Dit wordt gedaan met kleine korte projecten op een breadboard. De opdrachten hebben een toelopende moeilijkheidsgraad, waarbij kennis opgedaan in eerdere opdrachten eerst via hints herhaald wordt, en er uiteindelijk vanuit gegaan wordt dat die kennis nu bekend is. De meeste projecten hebben het doel om slechts één à twee concepten aan te leren met behulp van uitleg, try-it-yourself opdrachten, en uitdagingen die ninja's forceren iets harder na te denken over hoe alles precies werkt.

Ondanks dat dit een curriculum is bestaande uit veel sessies, forceren we dit niet on de ninja's. Het doel van het curriculum is om de ninja's een coherent geheel te geven om de basis te leren. Zodra ze comfortabel zijn met de content en zelf ideeën hebben, wordt het zeer aangemoedigd dat zij hun eigen pad ontdekken.

Summary

Volledig curriculum om Arduino individueel project-based te leren. Er wordt uitgegaan van slechts intermediate Scratch als voorkennis.
Note: De content is nog actief in ontwikkeling, maar er is al voldoende materiaal voor zeker 10 sessies beschikbaar.


Content

Alle bijbehorende opdrachten zijn te vinden op onze Google Drive.

/images/c/c5/ArduinoCurriculum_Zoetermeer.pdf

Source Files

Indien u toegang wilt tot de raw bewerkbare files om het materiaal naar uw eigen doel aan te passen, ons te helpen het materiaal te verbeteren, of het materiaal te vertalen, neem dan gerust contact met ons op:

 • Onder de meeste documenten op onze Google Drive staat een e-mailadres als contactpersoon.
 • Voor andere documenten, gebruik onze algemene contactinformatie.

Materiaal Kopen

Wij gebruiken "The Most Complete Starter Kit for Arduino UNO R3". Het is nodig om één kit per ninja aan te schaffen die tegelijkertijd met de Arduino aan de slag wil gaan.

 • Wij hebben deze kit (3x) aangeschafd via AliExpress van Kuongshun voor 33$/stuk. De levering duurde ongeveer 10 dagen.

Als alternatieven, de volgende kits hebben wij niet zelf geprobeerd, maar zien er equivalent uit (en dus met onze opdrachten compatibel):

Geld Besparen

Geld kan bespaart worden door:

 • ninja's te laten samenwerken,
 • minder ninja's tegelijkertijd aan Arduino te laten werken door ook andere onderwerpen in jullie CoderDojo aan te bieden, of
 • wat essentials los bij te kopen (want de electronica van de starter kits kan veelal gedeeld worden, omdat 90% van de sensoren etc. niet in elke opdracht gebruikt wordt).
  • In ieder geval nodig per extra ninja: Arduino UNO + USB connector, breadboard, extra jump wires.
  • Note: Zorg wel voor minimaal 1 kit per 3 ninja's.
  • Note: Dit werkt alleen als ninja's asynchroon lopen met de opdrachten, zodat iedereen wat anders maakt.